GTA 5Статті

Геймплей GTA 5: добірка найцікавіших фактів про гру

Почну з особистих відчуттів.

Мене завжди цікавило питання – чому популярність GTA San Andreas не вщухає, а от популярність GTA 4 якось скочується і йде вниз. Спочатку я думав, що це відбувається через рівномірну, але розтягнуту за часом, зміну обладнання (я говорю зараз про популярність цих ігор для PC, так як для консолей термін життя ігор в рази малий).

Спробую пояснити – коли вийшла GTA San Andreas, то не всякий комп’ютер міг потягнути цей величезний світ без гальм. До 2008-го, коли вийшла GTA 4, Сан-Андреас вже йшла без всяких проблем на багатьох комп’ютерах, а до 2010-го – на більшості з них. У той час, як Ліберті-Сіті на максимальних налаштуваннях побачити могли лише обрані.

Але з моменту виходу GTA 4 минуло вже п’ять років і зараз багато власників PC без проблем можуть пройтися по будь-якій вулиці в Ліберті Сіті, з купою графічних модів. Ось тільки, у них немає ніякого бажання робити це.

Чому?

Розгадка, в принципі, проста. GTA 4 стала продуктом з консольним нахилом. Відмінною, збалансованою грою, з міцним сюжетом і чудовою симуляцією життя. Але що в ній можна було робити після проходження всіх місій? Грати в ненависний боулінг з набридливим Романом, або напиватися в барі? Розробники навіть місії таксі прибрали, я вже не кажу про більше.

І ось тепер, коли я побачив ґеймплейне відео GTA 5, мені стало зрозуміло, що вона заволодіє розумом всіх гравців на найближчі десять років. І справа тут не в поганій (місцями мильній, місцями глючній) графіці, не в ефектах нічного міста і навіть не в крутих місіях з пограбування.

Вся справа у величезному світі і величезних можливостях, якими він наповнений. Все це ніколи на залишить у спокої PC-ком’юніті. І вони будуть підтримувати улюблену гру роками (втім, як завжди), не відпускаючи її зі свого розуму і серця.

А якщо Rockstar поглянуть на саморобні мультиплеєри до San Andreas і візьмуть з них все саме краще, ось тоді … Тоді так.

Ну, а тепер факти з ґеймплейного відео GTA 5.

Увага! Усі факти перераховані в хронологічному порядку, так, як іде відео.

– На воді з’являються бризки, коли над ними близько проноситься літак.
– Коли ви в літаку, з’являється висотомір.
– На готелі Hookah рекламується телевізійне шоу «Слава або Ганьба» (Fame or Shame). Надалі ви побачите в місті цю рекламу не один раз. Мабуть, шоу популярне.
– Є магазин одягу «Ponsonbys».
– У грі з’явиться якесь шоу з новим супергероєм (типу Космічних Рейнджерів).
– У Блейн-Каунті є магазин тварин під назвою «*** Ark». Можливо, що це відсилання до Noah’s Ark (легенда про Ноїв Ковчег, де «кожної тварі по парі»).
– Двохдверцятний пікап Тревора – Bodhi.
– На столі у вірменського боса Франкліна лежить газета «Daily globe» із заголовком «Чужі з’їли мою кицьку», яка вже була в GTA 4.
– Франклін працює в автомобільній компанії PDM – Premium Deluxe Motorsport. На стінах якої, до речі, висить фото кращого співробітника місяця. Що ще цікаво, у PDM чомусь логотип Xoomer – кращої нафтопереробної компанії, яка була в GTA San Andreas. Що це? Дочірнє підприємство Xoomer?
– У кат-сцені в квартирі, коли три героя зустрічаються, в стіл застромлений величезний ніж типу мачете. Можливо, це не просто предмет інтер’єру.
– Перший план пограбування складається з декількох частин: 5 пунктів для обов’язкового виконання, плюс вхід до закладу – два варіанти.
– У сцені, коли відбувається сімейна сварка в будинку Майкла, поруч з Амандою стоїть її коханець. Швидше за все, він тренер з йоги, тенісу або щось на зразок цього.
– Під час конфлікту Майкл розмахує великою упаковкою спресованої трави (марихуани).
– У неблагополучному районі Франкліна (до речі, на стіні є графіті «Ласкаво просимо назад, ми чекали на тебе останнім часом», а ліворуч стоїть хлопець, дуже схожий на Карла Джонсона або, що ймовірніше, на хлопця, що біжить від поліції з першого трейлера GTA 5. На вулиці припаркований «роздягнений» спортивний мотоцикл PCJ без коліс – чи є це фактом, що якщо ви залишите свою машину на Ґроув-Стріт вночі, то вранці знайдете її без коліс (якщо взагалі знайдете)?

Геймплей GTA 5: добірка найцікавіших фактів про гру

– Під час спуску по стіні Майклом, підказки свідчать, що можна просто спускатися як зазвичай, можна спускатися швидко, стрибками, а можна зробити довгий, затяжний стрибок.
– Майкл вихоплює пістолет з кобури, яка висить у нього на грудях. Чи буде так завжди чи це тільки кат-сцена?
– Снайперська гвинтівка 6 зарядна, на 4 обойми (принаймні в місії).
– Коли ви далеко від супротивників і стріляєте по них з снайперки, то на радарі зменшується масштаб, щоб максимально дати зрозуміти вам, де знаходяться цілі.
– Реклама парфумів з гаслом «Запах, як у сучки» і нижньої білизни «Gusset».
– Магазин трубок для куріння «Димок над водою», в якому продаються номерні знаки в якості сувенірів. Франклін виходить звідти з покупкою, але це явно не номерний знак. Чи означає це, що, поряд з випивкою, головні герої гри можуть використовувати марихуану?
– У Блейн-Каунті є аеродром. Виглядає він занедбаним, або це просто сільський аеродром.
– На міні-карті відзначені місій для конкретних персонажів, вони позначаються літерами T, M і F.
– У грі просто величезна кількість різних ефектів для хмар. Небо, здається, живе окремим життям.
– Є клуб «Wax Raven».
– У сцені з Франкліном, фрік, який кричить «Вали звідси», є випадковим персонажем і у нього можна взяти завдання.
– Автомобілі перевозять великі човни (яхти) на причепі.
– У сцені, де Тревор заштовхує чоловіка в будинок – швидше за все, це відбувається після виконання перед-місії «мисливця за головами». Справа в тому, що у жінки, яка сидить за столом, відкритий ноутбук iFruit з сайтом, де виставлені оголошення про затримання конкретних людей.
– У Франкліна під час місії на вусі гарнітура – можливо, що герої координують свої дії по ходу п’єси.
– У грі є Miss T, магазин реперськго одягу з GTA 4.
– На сміттєвозі вивіска з написом «Little pricks» («Маленькі члени»).
– У сцені, де повний чоловік в окулярах розповідає новий план пограбування, є такі деталі: човен буде виступати засобом для відступу. Їм необхідно обладнання військового класу. А список вимог звучить так: розвідати територію, протестувати системи безпеки, простежити час відгуку поліції, вибрати команду, отримати військове спорядження. З цього списку у відео виконано все, крім останнього пункту.
– Для пограбування ювелірного магазину список вимог такий: оцінити систему безпеки, сфотографувати приміщення всередині, знайти підходи, вибрати команду, дістати автомати. У них там два плани – A і B. A важкий, галасливий, з зброєю і насильством, а B легкий, з газом і системою вентиляції.
– Під планом пограбування висять анкети співучасників. Крім їх цінних характеристик, в самому кінці, вказана і частка, яку вони отримають за пограбування.
– При пограбуванні ювелірки, кожен стенд з прикрасою коштує близько 100 000 $. А їх там 18. За скромними підрахунками, якщо виконати місію ідеально швидко і в умовах, як на відео (три нанятних фахівці і три головних героя), то ви понесете звідти 1,8 мільйонів доларів. Це по 19 відсотків на кожного головного героя (по 342 000 $ на брата).
– У грі є радіостанція Non Stop Pop 100.7 FM.
– В інтернеті є аналог біржі NASDAQ – BAWSAQ.
– Курсор миші виконаний у вигляді «фака».
– У GTA Online одночасно видно до 16 персонажів. На радарі видно наступні точки: стрибки з парашутом, гонки на автомобілях, гонки на велосипедах.

Список статей по ґеймплею GTA 5:
Ігровий інтерфейс GTA 5: радар, вибір персонажів, зброї.
Зброя в грі.
Полювання на диких тварин.
Тюнінг транспорту.
Одяг в GTA 5