GTA 5Статті

Огляди на GTA 5: проміжні підсумки, або десять з десяти!

Сьогодні, в понеділок, 16 вересня, о 19:00 по Київу, було знято ембарго на огляди (вже не попередні) GTA 5. І, як кажуть, понеслося…

Нижче буде список з найбільш значущих журналів та інтернет-видань, які на даний момент опублікували свої огляди на гру, з підсумковими оцінками. Якщо щось упущено, то можете доповнити у коментарях.

Огляди:

1. IGN: 10/10

2. Gamespot: 9/10
Одне з найцікавіших превью, так як журналісту не сподобалося, що гра просякнута жінконенависництвом. А знаєте, чому так здалося журналісту? Тому що вона жінка… Ще їй здалося, що іноді дії героїв суперечливі і дуже багато політики. Тим не менш, у грі безліч дивовижних моментів, приголомшливий відкритий світ, а Тревор – він просто незабутній.

3. Kotaku: Yes!

4. Machinima: 10

5. CVG: 10

6. Gamekult (Франція): 9/10

7. Polygon: 9.5/10

Огляди на GTA 5: проміжні підсумки, або десять з десяти!

8. Jeux (Франція): 18/20
Французам не сподобався сюжет, занадто прямолінійний. Через консолі минулого покоління порізаний навмисне потенціал гри. Іноді виникають технічні проблеми (пригальмовує або текстура НЕ довантажується), іноді занадто довге завантаження. Але, тим не менш, GTA 5 це більше, ніж гра, це цілий всесвіт. Свобода, доведена до апогею.

9. Videogamer: 10/10

10. EDGE: 10

11. GiantBomb: 10

12. The Guardian: 5/5

13. Gameinformer: 9.75/10
Сюжет гірше, ніж історія Ніко Белліка або сюжет RDR. Тим не менш, GTA 5 розширює межі франшизи до нових висот, це величезна кількість різноманітних місій і самий щільно набитий вільний світ, який тільки можна зустріти в іграх.

Огляди на GTA 5: проміжні підсумки, або десять з десяти!

14. Playstation Magazine: 10/10

15. Joystiq: 4.5 / 5
Основна претензія до сюжету та історії, яка “спотикається”.

16. Xbox 360 Magazine: 10/10

17. NowGamer: 9.5/10
GTA 5 є однією з кращих ігор з відкритим світом на приставках нинішнього покоління, з таким рівнем якості, на який розробники не могли коли-небудь і понадіятися. Основна претензія до звуку.

18. GameTrailers: 9.8
Гра приголомшлива, але величезний вільний світ накладає свій відбиток в тому плані, що не всі речі досконально вдалося відтестувати. Та й сюжет вельми розсіяний.

19. The Escapist 4.5
На даний момент найгірша рецензія на GTA 5. Вони дали грі, з натяжкою, 4.5 зірки з п’яти (по MetaCritic 70 з 100), але:

Якби тільки не аморальний сценарій, написаний Деном Хаузером, GTA 5 могла б стати не тільки грою року, а й десятиліття. Технічні досягнення, прекрасна фізика і динамічний ґеймплей, затьмарені сценарієм, який представляє мерзенних персонажів як героїв. Вони здійснюють з людьми жахливі речі без виправдання і мотивації.

Що ж … Дана рецензія нагадала мені батьків, які спочатку купують дитині Grand Theft Auto, а потім охають і ахають, які “жорстокі” можливості є в грі.

Справа в тому, що проблема поганих героїв, які симпатичні глядачеві – це проблема лише глядача. Будь адекватна людина завжди бачить ступінь виправданості і реальності вчинків. І якщо комусь подобаються маніяки, то не варто звинувачувати творців фільмів про маніяків, що вони створюють привабливих героїв. Потрібно просто лягти в клініку і підлікувати голову, от і все.

Як ви бачите, більшість оцінок – максимальні з можливих. І немає ні єдиної оцінки, яка була б від максимальної далі одного бала (крім однієї).

Якщо підвести підсумки, то в загальних рисах стає зрозумілим ось що: гра кльова, гра крута (а як для консолей минулого покоління, так і зовсім захмарна). Але кульгає сюжет і є маленькі технічні недоліки, які й не дивні при таких масштабах гри.

Що це все означає? Та нічого, крім того, що про кожну частини серії Grand Theft Auto можна сказати подібне. Але сенс в тому, що це блокбастер, в який будуть грати мільйони людей. Вони будуть досліджувати світ, закохуватися в Тревора, ненавидіти Аманду, і відправлятися в довгі подорожі по світу Лос-Сантоса і Блейн-Каунті.

Саме ці люди дадуть грі 100 з 10, 1000 з 10, 10000 з 10… Годин. Які вони. Проведуть. У GTA 5.

Завтра великий день, запам’ятайте його.