GTA 5Статті

«Витік» GTA 5: правда чи вигадка?

У ніч на двадцять перше серпня, на виставці Gamescom, Sony анонсують можливість зробити попереднє замовлення GTA 5 в цифровому вигляді. Трохи пізніше, самі Rockstar Games, оголошують про це на своєму офіційному сайті.

Світовий реліз можливості цифрового попереднього замовлення припадає на п’ятницю, 23 серпня, коли до цієї справи підключають Європу.

І, в той же день, користувачі, які зробили попереднє замовлення, починають автоматично качати GTA 5, що цілком нормально в рамках існуючої в PSN можливості попереднього завантаження гри, яка гарантує розвантаження каналів в день релізу.

Зрозуміло, що фанатська громадськість, яка очікує гру вже близько п’яти років, вибухає і починає розбирати отримані 18 гігайбайт файлів на гвинтики. Першими випадають іконки досягнень GTA 5. Потім частинки музики.

Після цього з’являються хакери, які обіцяють геймерам запустити GTA 5 (що дуже важко при неповному наборі файлів і відсутності ключа шифрування). Пізніше, до одного з них, знову ж, з його слів, заявляється поліція і ласкаво просить не чіпати гру, інакше йому світить реальна камера, а не віртуальний Лос-Сантос.

Одночасно з цим, фізична копія GTA 5 «йде на золото», що символізує вихід гри на фінішну пряму.

До того моменту, з гри витягли величезну кількість пісень з радіостанцій, і знаходять головну тему (хоча тут під питанням).

А потім, завершальним акордом, на наші голови звалюються внутрішньоігрові відео. Всього 46 роликів.

І лише після цього Sony, з скорботою, повідомляють, що закривають роздачу попередньго завантаження GTA 5 до невизначеного часу, Rockstar Games журяться і не коментують чутки, а на GTAForums забороняють навіть говорити про витік.

«Витік» GTA 5: правда чи вигадка?

Але що ж відбулося насправді?

Якби я не знав Rockstar Games, то дійсно повірив би, що сталася жахлива помилка, витік, про який ніхто навіть і не підозрював, і винні понесуть покарання і все таке. Але …

Rockstar Games і Take-Two – досить великі, по суті, корпорації з мільйонними бюджетами та лютими договорами про нерозголошення. За всі роки існування серії Grand Theft Auto жодна з частин НЕ була вкрадена і викладена в мережу. Можна сказати більше, що навіть після офіційного виходу хакерам доводилося досить довгий час ламати захист гри, щоб домогтися нормального результативного запуску.

Далі. На даний момент у GTA 5 лише два канали маркетингового просування – класичний, у вигляді білбордів, і віртуальний, в інтернеті. Причому другий, безсумнівно, самий великий, що в наш час є повсякденною річчю. Ось тільки традиційні методи просування – це не для Rockstar.

Навіть якщо згадати скандал з «Гарячою кавою», на якому Take-Two втратили мільйони доларів на судових витратах, то на думку відразу ж спадає зворотня сторона медалі – а який був у видавця прибуток після скандалу, який зробив GTA San Andreas найкращою грою в яку грають і досі? Адже тоді вони, нібито через брак часу, просто сховали «дорослий» код в грі, і випустили її, у тому числі і на PC, де вже процвітав модинг. І, ясна річ, що сховати код, це все одно, що видалити його.

Тоді чому не видалили? Єдиним вірним варіантом у цьому випадку залишається давня історія, на якій Rockstar Games вже обкатували свою стару технологію просування: використовувати в грі якомога більше спірних речей, щоб вивести скандал з грою на міжнародний рівень, підключивши політиків і чиновників.

І що ж сталося з GTA 5 в той день, коли Rockstar Games зробили можливим попереднє замовлення гри в PSN (платне попереднє замовлення)? Гра «витікла» в мережу. Ця новина миттєво пронеслася по інтернету, просто в лічені секунди, за різними джерелами, починаючи з IGN і закінчуючи Форбсом. Всі одразу кинулися робити своє попереднє замовлення (сплачуючи гроші), щоб отримати можливість відвідати Лос-Сантос до 17-го вересня. І навіть хакер підключився, обіцяючи запустити GTA 5, правда, він не обіцяв коли точно: можливо завтра, а може через тиждень …

У підсумку, GTA 5 протрималася на платному завантаженні три дні. На завантаженні за попереднім замовленням, який анонсували Sony на Gamescom. Sony, яка пізніше закрила роздачу гри. Гри, яку Rockstar Games робили більше п’яти років.

Фінальні висновки робіть самі.

Доповнення:

Ще одну статтю про взламування GTA 5 читайте в нашій групі ВК.