Новини сайту

Найвідоміші скандали навколо GTA. Частина 1

Серія Grand Theft Auto стала справжнісіньким культурним феноменом. Важко уявити іншу ігрову франшизу, яка одночасно отримала стільки захоплення та критики. Воно і не дивно, враховуючи, наскільки гострі, спірні та слизькі теми розкривають розробники у різних частинах гри.

Вихід практично кожної частини супроводжувався різними скандалами. Тому ми розповімо про самі цікаві з них. Частина 1.

Гаряча кава

Протягом багатьох років юрист Джек Томпсон вів особистий хрестовий похід проти Grand Theft Auto. Але з багатьох причин більшість позовів і справ закінчувалися поразкою. Його найгучніша перемога пов’язана з одним із найбільших скандалів в історії серії. Йдеться про модифікацію Hot Coffee.

Спочатку в San Andreas була міні гра, що симулювала успішне продовження побачення. З релізної версії «полуничку» вирізали, залишивши лише момент, де Сі-Джей заходив до дівчини в гості на філіжанку кави. Сцена супроводжувалася видами будинку зовні та характерними стогонами. Прихильники гри швидко знайшли в коді SA видалену розвагу і повернули її на місце. Виявилося, що розробники не стали прибирати міні гру через анімації, які використовувалися в інших роликах.

Томпсон не прогавив такого зручного моменту і розгорнув цілу кампанію проти Rockstar. До адвоката доєдналися численні політики та громадські діячі, а сенатор Хілларі Клінтон зажадала термінового розслідування. Борці за мораль навперебій розповідали про шкоду вирізаного сексуального контенту для дитячої психіки.

Rockstar наполегливо заперечувала свою провину, переклавши відповідальність на творців модів. Однак потім злощасну міні гру знайшли й в консольній версії гри, після чого студія у всьому зізналася. Комісія ESRB змінила рейтинг San Andreas на “Тільки для дорослих”. Щоб обмеження не вдарили по продажах, автори швидко видалили міні гру із коду, наново перевидавши весь тираж. Тим хто придбав “дорослий” варіант гри запропонували обміняти диски на “виправлену” версію з доплатою в $35 як моральну компенсацію.

Ось тільки за офіційними даними за грошима звернулися лише 2676 геймерів. Цифри сильно засмутили борців за мораль, які явно розраховували на більше, тому це дещо знецінило їх успіх. Кар’єра Томпсона закінчилася у 2008, коли суд Флориди позбавив його адвокатської ліцензії за неадекватний підхід до справ.

Чорний піар

Традиція потрапляти в різні скандали з’явилася ще за часів першої частини GTA. Думаючи над тим, як рекламувати новий проєкт, автори вирішили розіграти козирну карту поклавши в основу геймплею насильство.

Аби акцентувати на цьому увагу студія звернулася до відомого на той час публіциста Макса Кліфорда. Досвідчений піарник Кліффорд випустив серію матеріалів, присвячених жахам віртуальної жорстокості майбутньої франшизи. Правильно підібрані слова та вірно розставлені акценти одразу привернули увагу ЗМІ та різних телепередач, а вже за ними у справу втягнулися політики та громадські діячі. Всі вони навперебій розповідали ту саму мантру: «GTA – це погано».

І така критика спрацювала краще за будь-яку рекламу. Про гру говорили, її згадували у новинах, що тільки підігрівало цікавість геймерів. Розплачуватись за такий креатив довелося забороною на продаж у Бразилії та тимчасовим баном у Великій Британії. Набута на старті репутація також далася взнаки на майбутньому гри, коли ще декілька країн повністю заборонили її продаж.

Доля самого Макса Кліфорда склалася не найкращим чином. Публіциста невдовзі посадили до в’язниці за насильство, де той і помер.

Дискримінація гаїтян та кубинців

Незабаром після виходу GTA: Vice City на Rockstar різко образилися гаїтянська та кубинська громади. Представники етнічних груп звинуватили студію у дискримінації та розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Причина такого обурення лежала на поверхні. У грі ці два народи зустрічалися лише як злочинці й наркоторговці.

Компанія швидко вибачилася перед представниками громади. Цей випадок не справив резонанс у суспільстві, але став помітною віхою у скандальному літописі франшизи.