Новини сайту

Найвідоміші скандали навколо GTA. Частина 2

Серія Grand Theft Auto стала справжнісіньким культурним феноменом. Важко уявити іншу ігрову франшизу, яка одночасно отримала стільки захоплення та критики. Воно і не дивно, враховуючи, наскільки гострі, спірні та слизькі теми розкривають розробники у різних частинах гри.

Вихід практично кожної частини супроводжувався різними скандалами. Тому ми розповімо про самі цікаві з них. Частина 2.

Зірки проти GTA

До окремої категорії варто віднести безліч позовів за нібито порушене авторське право. За довгу історію франшизи безліч зірок різного калібру та значущості звинувачували Rockstar у крадіжці їхнього образу, творчості чи зовнішності.

У 2010 році репер Майкл Вашингтон хотів від розробників $250 млн. Колишній вокаліст гурту Cypress Hill стверджував, що автори гри змалювали з нього зовнішність протагоніста GTA: San Andreas Карла Джонсона. Як доказ він наводив свої старі фотографії, а також нібито домовленість між ним та представниками компанії про можливе створення персонажа на його основі. Суд ці аргументи не переконали, тому вердикт винесли на користь Rockstar.

$40 млн компенсації вимагала Карен Гравано. Дочка колишнього мафіозі стверджувала, що біографія та зовнішність героїні Антоніо Ботіно списані з неї. Ось тільки автобіографія, на яку посилалася Карен, на момент позову лише готувалася до публікації, та й модель у грі виглядала помітно стрункішою за оригінал. Цих аргументів виявилося достатньо, аби захиститись від позову.

У 2014 році Ліндсі Лохан раптово виявила подібність між собою і персонажем Лейсі Джонас з п’ятої частини. Рішення суду звучало однозначно: пародія на когось у сатиричному творі законом не заборонена. Але акторка просто так не здалася і знову вирушила до суду. У новому позові йшлося про те, що розробники вкрали її образ для рекламного плаката з красунею в бікіні. Врегулювання суперечки тривало до 2018 року, а остаточне рішення було винесено на користь Rockstar.

Всього на компанію подали позовів на загальну суму понад $1 млрд.

Леслі Бензіс

Багато років Леслі Бензіс вважався однією з ключових осіб, яка визначала вектор розвитку GTA. Однак він посварився із братами Хаузерами, через що був змушений покинути команду у 2015 році. За словами геймдизайнера, його відправили у піврічну творчу відпустку, під час якої тихо відсторонили від роботи. Робочу пошту вимкнули, перепустка на роботу перестала працювати, а йому самому порекомендували триматися подалі від розробки гри.

Після невдалих спроб домовитися колишній керівник вирушив до суду, вимагаючи від компанії $150 млн невиплачених гонорарів. У відповідь Rockstar подала зустрічний позов про порушення контракту, коли Бензіс нібито самовільно відлучився у злощасну творчу відпустку.

Судові позови тривали кілька років. Після серії винесених вироків та апеляцій сторони змогли врегулювати конфлікт лише у 2019 році. Леслі Бензіс залишився в ігровій індустрії, створивши нову студію.

Війна з модерами

На жаль, у Rockstar склалися доволі складні стосунки з авторами модифікацій. Йдеться не лише про мод Hot Coffee, який ми згадали у попередній статті. Наприклад, фанатські спроби перенести Liberty City на двигун п’ятої частини зійшли нанівець саме через Take-Two та Rockstar.

Але найгучніший скандал стався у 2017 році, коли Take-Two вимагали закрити популярний інструментарій для створення модифікацій Open IV. Не бажаючи мати справу з юристами компанії, власники програми обмежили до неї доступ. І тут обурення фанів перевищило всі немислимі показники. Окрім скандалів на форумах, геймери спільними зусиллями знизили рейтинг GTA 5 у Steam до “переважно негативного”.

Rockstar довелося вибачитися і пояснити, що заборона була пов’язана з масовим виробництвом чіт-кодів і що до моду для однокористувацької гри у них претензій немає. Незабаром заборону і зовсім зняли. Але навіть після всіх вибачень шанувальники ще довго нагадували розробникам про їхні помилки.