GTA 5Новини

Скільки коштувало створення GTA 5?

Скільки коштувало створення GTA 5?

Grand Theft Auto V — це масштабний проєкт, на реліз якого очікували мільйони фанатів по всьому світу. Звісно, бюджет гри був захмарний. Особливо якщо порівнювати його з бюджетами інших схожих ігор у 2013 році. Бюджет GTA 5 радше досягає рівня Голлівудських блокбастерів. Тому скільки ж коштувало створення цієї гри? А також чи було воно того варте?

Бюджет, який пішов на створення GTA 5

Реліз GTA 5 відбувся у 2013 році. Спочатку гра була доступна лише для власників PlayStation 4 та Xbox 360. Через декілька років, проєкт дійшов і до для власників ПК. Однак, анонс гри відбувся ще у 2011 році. Саме тоді почалися основні фінансові затрати пов`язані з розробкою гри.

Жодних офіційних даних щодо того скільки коштувало створення GTA 5 немає. Працівники компанії Rockstar приховують цю інформацію. Адже це може вплинути на сприйняття проєкту фанатами. Але з надійних джерел відомо, що вартість створення гри склала 265 млн доларів.

Цікавий факт: Витрати на GTA 5 не зупинилася. Гра продовжує змінюватись. Незабаром вийде оновлена версія гри для Xbox One X та Xbox One S. Тому загальна сума витрат тільки продовжить зростати.

Наскільки великим був бюджет? Щоб відповісти на це запитання, порівняймо затрати на Grand Theft Auto V з іншими проєктами:

“Final Fantasy VII,” $170 млн;
“Star Wars: The Old Republic,” $200 млн;
“Call of Duty: Modern Warfare 2,” $250 млн;
“World of Warcraft,” $260 млн;
“Destiny,” $250 млн

Виявиться, що бюджет п’ятірки не настільки великий, аби побити світові рекорди. Шутер “Destiny”, який вийшов у 2014, зміг наздогнати продукт Rockstar за цим показником. Відтоді вартість ігор ніколи не перевищувало позначки у 200 млн доларів. Проте очікується, що GTA 6 має стати самим дорогим ігровим проєктом і обігнати всіх конкурентів.

GTA 5 заробила 800 млн доларів за перші 24 години після релізу. Тому вони отримали втричі більше, ніж витратили на розробку. Проєкт був надзвичайно успішним, враховуючи те, що гру спочатку випустили лише на консолях.

Важко сказати скільки заробила гра за весь час. Розробники можуть розповісти тільки скільки копій гри було продано:

“GTA III” – 17.5 млн копій;
“Vice City” – 20 млн копій;
“San Andreas” 27.5 млн копій;
“GTA IV” 25 млн копій;
“GTA 5” – млн копій.

GTA 5 змогла потроїти результат попередніх ігор серії. А це позитивно вплинуло на загальний дохід Rockstar. Згідно з показниками 2020 року, Rockstar заробили 6 мільярдів доларів. Зараз ця сума тільки продовжує зростати, адже люди досі купують гру, а також витрачають гроші на придбання ігрової валюти в GTA Online.