GTA 4Статті

Чому GTA 4 ніколи не портують на Android та iOS?

Цього року GTA 4 виповнюється 15 років, тому деякі фани хотіли б побачити цю гру на своїх смартфонах. Попри все, GTA 4 навряд чи вийде на мобільних пристроях. У цій статті ми назвемо головні причини, чому не варто чекати на реліз GTA 4 на Android та iOS.

Чи вистачить заліза смартфонів?

У 2023 році запуск гри 2008 року на смартфоні не виглядає чимось фантастичним. Топові пристрої здатні позмагатися за продуктивністю з ПК минулого. Теоретично, флагманські смартфони могли б запустити порт гри, навіть не враховувати її погану оптимізацію. Варто зауважити, що просідання FPS у GTA 4 іноді трапляються навіть на хороших ПК.

GTA 4 так і не отримала оновлену версію для останніх двох поколінь консолей, а оновлення не виправили всі проблеми на ПК. Під час портування гри на мобільні пристрої розробникам доведеться вирішувати безліч складних задач. Також не варто забувати, що далеко не у кожного є потужний смартфон.

Аудиторія та формат гри

GTA 4 була хітом продажів у перші два роки після релізу, але згодом гра поступилася місцем у чартах продажів навіть GTA San Andreas. Після виходу GTA 5 і GTA Online про гру стали згадувати тільки віддані фанати.

Маловірогідно, що Take-Two готова випустити такий порт для невеликої категорії гравців, які вже пройшли гру в минулому і вирішили пограти на своїх смартфонах. З огляду на проблеми з ремастерами GTA: The Trilogy, у реліз GTA 4 на Android і iOS повірити досить складно.

На відміну від GTA San Andreas, у GTA 4 зробили ставку на реалізм і серйозний сюжет. А це навряд сподобається аудиторії, яка просто хоче провести вільний час за грою на смартфоні.

Обсяг роботи та GTA 6

На смартфонах ще не з’являлися такі великі ігри від Rockstar. Невелика команда розробників впорається з перенесенням гри початку нульових. Під час портування GTA 4 знадобиться чимала кількість ресурсів та співробітників. Це гра з красивою графікою і складною фізикою, здатною позмагатися з будь-яким проєктом останніх п’яти років. Аби змусити GTA 4 працювати на певній кількості мобільних пристроїв, знадобляться зусилля повноцінної студії, не обійдеться і без допомоги фахівців Rockstar, які розуміють нюанси рушія.

В умовах активної розробки GTA 6 компанія не зможе виділити потрібну кількість ресурсів на портування гри 2008 року, особливо з огляду на сумнівну економічну вигоду від її релізу. Також Rockstar потрібно підтримувати GTA Online.

Висновок

GTA 4 не є грою, яку буде портувати на смартфони. Ідея її перенесення на Android і iOS навряд чи знайде відгук у видавця. А витрати на створення порту потенційно можуть перевищити можливий прибуток від її продажів.

Ймовірно, зі зростанням продуктивності смартфонів, багато фанатів зможуть пограти в культову Grand Theft Auto на емуляторах. А от офіційного порту найближчим часом чекати точно не варто.