GTA 5Новини

Аналіз витоку початкового коду GTA 5

В опублікованих файлах містяться нативні функції, їхні адреси (хеші) та детальна документація. Нативна функція – команда, що виконує певні дії, запрограмовані розробниками. Такі команди застосовуються у внутрішньоігрових сценаріях: місіях, завданнях вільного режиму, протиборствах, пограбуваннях та інших активностях. Адреса (хеш) дає змогу викликати функцію в грі.

Нативними функціями користуються і автори модифікацій під час створення скриптів для GTA 5. З 2015 року ентузіасти зібрали документацію з більш ніж п’яти тисяч функцій. Однак з етичних міркувань гравці не чіпали мультиплеєр GTA Online – цим займаються автори чітів на спеціалізованих форумах.

В опублікованих файлах є докладні описи роботи античіта GTA Online. Ця інформація потрібна розробникам при створенні нових завдань і активностей у мультиплеєрі, аби античіт міг відрізнити чесного гравця від чітера.

Методи роботи античіта недосконалі. Блокування проходять не в момент вчинення протиправної дії, а постфактум. Усі дані підозрілих гравців надсилаються прямо до Rockstar Games, де гравець або отримує блокування автоматично, або після аналізу людиною. Часто гравці потрапляють під блокування випадково – наприклад, через справжнього чітера, який може накрутити гроші будь-кому, хто перебуває в сесії, без його згоди.

У файлах описана окрема система перевірки цілісності та достовірності даних, які надходять від гравця. Rockstar Games придумала цікавий трюк для хакерів, щоб заплутати їх під час спроби обійти систему захисту. Однак усі ці методи все одно недосконалі, а після витоку – неефективні.

Маючи на руках фактичну документацію, автори чітів зможуть підлаштуватися під логіку роботи античіта. Безумовно, хакери вже довгий час вивчають способи обходу захисту і роблять це досить успішно. Однак тепер чітерів може стати ще більше.

Окрема частина витоку присвячена внутрішньоігровим транзакціям: отримання грошей у місіях, протиборствах, завданнях вільного режиму і пограбуваннях.

Процес отримання грошей сильно ускладнений, щоб унеможливити незаконну накрутку валюти за допомогою чітів. У злитій документації розробники описують, які нативні функції потрібно застосовувати, щоб античіт схвалив транзакцію.

Ця інформація може допомогти хакерам удосконалити накрутку ігрової валюти. Дуже часто їм доводилося використовувати недосконалі методи накрутки – наприклад, за допомогою мішків із грішми, що падали з неба. Безпечніші методи, найчастіше, застосовують у платних чіт-програмах, але на їх пошук йде багато часу. Судячи з усього, кількість незаконно накручених GTA$ буде зростати з кожним днем.