Інше

Популярні шахрайські схеми на Steam

Популярні шахрайські схеми на Steam

У додаток до порад новачкам, які ми публікували раніше, хотілося б окремо написати про різноманітні шахрайські схеми, які поширені на Steam. А також про те, як їх можна уникнути.

1. Шкідливі посилання.

У різний спосіб шахраї поширюють шкідливі посилання, за якими можуть бути віруси та шкідливі програми. Це може бути спам у коментарях або ж пропозиція перейти за посиланням. Переважно це реалізовується за допомогою ботів, які додають людей в друзі та розсилають їм повідомлення. Останнім часом Valve зробили багато змін і ситуація покращилася, проте вас досі може додати людина і спробувати вмовити натиснути на якийсь лінк. Іноді аккаунти ваших друзів, які вже стали жертвами шахраїв, можуть використовувати для подібних цілей.

Вихід: не натискати на посилання від незнайомців, або ж на підозрілі лінки від друзів, особливо якщо ви спостерігаєте за ними дивну поведінку.

2. Коди поповнення гаманця Steam

Шахраї можуть пропонувати вам придбати коди поповнення балансу за дешевими цінами. Робити це категорично не варто, оскільки після того, як ви передасте свої речі чи гроші такій людині, та скоріш за все вас заблокує. Щоправда є й такі, хто дійсно може дати вам робочий код, але з великою вірогідністю він буде придбаний за допомогою краденої кредитки. Це може коштувати вам проблем з аккаунтом. Наприклад, Valve спише отримані гроші, або ж навіть заблокує ваш аккаунт чи обмежить його можливості.

Вихід: ігнорувати людей, що пропонують подібні послуги.

3. Обмін речами різними за вартістю

Завжди перевіряйте ціну речей під час обміну. Дехто може спробувати вас обманути пропонуючи на порядок дешевші речі за ті, що у вас є. Для зручності можна встановити плагін Steam inventory helper для Google Chrome, він одразу показує вартість речей та підраховує їх загальну суму.

Вихід: завжди бути уважним та перевіряти ціну.

4. Заховані предмети під час обміну оптом

Якщо хтось пропонує вам масово обмінятися дешевими предметами, потрібно бути обережним. Скоріш за все серед ваших речей, які хоче отримати інша сторона, захований якийсь цінний предмет.

Вихід: не йти на сумнівні пропозиції та не втрачати пильність.

5. Прохання відправити речі першим

Дехто може попросити вас відправити свої речі першим. Думаю не треба зайвий раз пояснювати чому не треба цього робити.

Вихід: мінятися віртуальними речами лише в одному вікні обміну.

6. Гіфти, що недоступні для обміну

Деякі шахраї можуть вам запропонувати придбати гіфти на ігри, які не можна обміняти, адже з їх моменту покупки не пройшло 30 днів. Скоріш за все ці ігри були придбані за допомогою крадених кредиток. Тому за декілька годин чи днів, така гра просто зникне з вашого аккаунту.

Вихід: обмінюватися на гіфти, що доступні для обміну.

7. Пропозиція завантажити підозрілі програми

В цілому – це доповнення до першого пункту. Ігноруйте пропозиції завантажувати невідомий софт, особливо, якщо це засіб для комунікації, якого нема в цьому списку – Skype, Teamspeak, Viber чи Discord.

Вихід: не завантажувати підозрілий софт та бути обачним.

8. Копії профілів надійних продавців та посередників

Шахраї можуть копіювати зовнішній вигляд та нікнейм людей, які мають хорошу репутацію, як продавці чи посередники. Тому не забувайте перевіряти двічі.

Вихід: впевнитеся, що ви розмовляєте з правильною людиною.