GTA 3Новини

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого…

Розробники з Rockstar продовжують відповідати на питання фанатів GTA 3. У цій заключній частині вони розкриють ще більше міфів про легендарну гру GTA III, розкажуть про Місто-Привид та незграбний планер Додо.

Ранні варіанти концепт-арту GTA 3

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Ліворуч та посередині – обкладинка видання й оригінальна обкладинка європейського видання GTA 3, яку планували використовувати і в якості обкладинки для американської версії гри до терактів 11 вересня 2001 року. Праворуч – один з ранніх варіантів обкладинки, який потім став лише частиною всього боксарту.

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Перш ніж ми створили фінальний логотип з використанням шрифту pricedown, ми працювали з цією трафаретною версією логотипу ліворуч і версією з абревіатурою, що нагадує логотип GTA 2.

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

А це ще один концепт, який планувався до використання на обкладинці австралійської версії гри (без представника Якудзи на задньому плані).

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Ранні ескізи обкладинки, які потім перетворилися у фінальний стиль GTA 3. Складається з постерів різних фільмів шістдесятих років, головним з яких став «Афера Томаса Крауна».

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Про цей постер ми зовсім забули до тих пір, поки не розкопали його в наших архівах. Це одна з ранніх ідей для постера рекламної кампанії Grand Theft Auto.

Про теракти 11 вересня

Ви вирізали якісь місії у зв’язку з терактами 11 вересня?
Наскільки змінилася б GTA 3, якби не було цих терактів?

Гра змінилася б приблизно на 1%. Ми прибрали тільки одну місію, пов’язану з терористами, і внесли деякі інші косметичні зміни: змінили деякі деталі машин, коментарі пішоходів, репліки по радіо та ін.
Більше за все змінилась обкладинка американської версії гри, яка є міксом попередніх версій боксарту. З часом це стало нашим фірмовим стилем. Попередня обкладинка виглядала занадто зухвало після терактів 11 вересня.

Чи є хоча б один шанс, що ви випустите GTA 3 з усіма вирізаними матеріалами?

Ні. Як було написано вище, ми вирізали не дуже багато контенту – лише одну місію і внесли декілька косметичних змін.

Місто-привид

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Локація, яку зображено у першій катсцені з пограбуванням банку, спочатку мала бути частиною Ліберті-Сіті? Чи це інше місто?

Так, це частина Ліберті-Сіті.

Правда, що назва видаленого з гри острова Jakota Island якось пов’язана з Містом-Привидом?

Ми не вирізали з гри жодних островів. Іх завжди було три. Ми думаємо, що Містом-Привидом люди називають ту частину міста, яку ми побудували для катсцени з банком на початку гри. Вона ніколи не мала назви, ми хотіли, щоб її не було на основній карті, тому ми зробили так, щоб вона ширяла у повітрі далеко за містом, і припускали, що її ніхто ніколи не знайде. Ми помітили, що хтось створив мод з мостом, за допомогою якого туди можна доїхати на автомобілі – це неймовірно.
(Більше про Місто-привид можна прочитати у цій статті.)

Додо

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Чи передбачалося, що на Додо хтось літатиме? Не зрозумійте мене неправильно, але ми з друзями провели багато годин, намагаючись встановити рекорд з тривалості польоту на Додо.
Додо задумувався як справжній літак чи йому обрізали крила після терактів 11 вересня? Я знаю, що на ньому можна навчитись літати після невеличкої практики.
Чому Додо в GTA 3 не може нормально літати?

Ми робили гру про автомобілі й стрілянину. Ми не думали, що хтось буде довго літати на Додо, й Додо – не результат терактів 11 вересня. Це просто прикол, а люди використали різноманітні баги й навчилися нормально на ньому літати.

Інші чутки

Про тунель на острові Shoreside Vale ходить багато чуток. Він закритий 24 години на добу 7 днів на тиждень на реконструкцію. Він мав кудись вести чи це робітники просто дуже ліниві, щоб його добудувати?
Чому тунель на острові Shoreside Vale постійно закритий?

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Ми ніколи не планували будувати щось на іншому кінці тунелю, ми просто хотіли, щоб гравці відчували, що світ гри простягається далеко за межі фізичних кордонів. Ми усіляко хотіли зробити так, щоб гравець не почував себе у замкнутому просторі. Тунель був нашим першим кроком до втілення цього бажання.

У РС-версії Grand Theft Auto III є приховані пункти меню для мультиплеєра. Що ж за мультиплеєр планувався для GTA 3 і чому його вирішили вирізати?

Ми думали про створення мультиплеєра, але ніколи не доводили справу до розуму. З часом ми вирішили перекинути сили на розробку GTA: Vice City, замість того, щоб виділяти команду на створення мультиплеєра, бо відчули, що багатокористувацька складова була на одному рівні якості з однокористувацьким режимом, а до тих пір це було неможливо.

Музика, аудіо та озвучення

Хто написав діалог між пішоходами “My Mother is my Sister”?

Ха, якщо чесно, то ми працювали всі разом і багато хто з нас вважає близькі родинні зв’язки поміж селюків кумедними.

Як записали цей звук, що хлюпає? Його чутно, коли переїжджаєш пішохода. Він завжди мене тішив.

Цей звук ми отримали шляхом поєднання різних звуків хлюпання, які звукорежисер Rockstar North Алан Уокер (Allan Walker) записав наживо (здається, головний продюсер Rockstar North Крейґ Коннер (Craig Conner) заліз до кабіни звукозапису й рубав там фрукти із сирою куркою), а потім вони додали ще декілька звукових шарів з нашої бібліотеки.

Різне

Чому графіка на скріншотах, що були зроблені раніше, виглядає такою мультяшною?

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Ліворуч – скріншот з ранньої версії, видно автобус, який потім було вирізано, і більш мультяшний Клод.
Праворуч – скріншот з фінального білду для PlayStation 2 2001 року.

До того, як розробка гри перейшла до основної стадії, ми грали з різними стилями. Деякі скріншоти з білдів того часу було видано за ходом розробки. Ми працювали з дуже мультяшним стилем, але потім далеко пішли від нього.

Чи правда, що зовнішність продавця у магазині Ammu-Nation було змальовано з Дена Хаузера? І чи його голосом він говорить?

Ні, це не правда. Але вони дійсно схожі.

Які на смак каннолі з Marco’s Bistro?

Жахливі! Абсолютно прісні!

Питання про ранні стадії розробки

Як виглядають сюжети всіх ігор про GTA? Наскільки вони великі і в якому форматі зберігаються? Ви коли-небудь плануєте опублікувати сюжет якоїсь гри з серії GTA?

Вони великі. Дуже великі. І з кожною новою частиною Grand Theft Auto стають ще більшими. Нижче подано фото з порівнянням сюжету GTA 3 поряд із сюжетом GTA 4.

Що таке Місто-Привид? Чому в Додо обрізані крила? Та багато іншого...

Ліворуч – загальний сюжет усіх місій GTA 3. Праворуч – сім років потому – багатотомний сюжет GTA 4.